Čovek složio pet Rubikovih kocki za 44 sekunde, ali roboti su brži

NA OVOGODIŠNJEM SVETSKOM PRVENSTVU u brzini rešavanja Rubikove kocke okupili su se zaista spretni učesnici koji su ponovo nastojali da pokažu da ljude još ne treba otpisivati u ovoj disciplini. Novi šampion u rešavanju ove šestostrane slagalice postao je Poljak Mihal Pleskovič postigavši fantastična vremena, ali ne i svetski rekord.

U takmičenju održanom u Bangkoku učastvovalo je oko 350 majstora u brzokockarenju koji su u Tajland stigli iz Japana, Nemačke, Švedske, Francuske, Velike Britanije i drugih zmalja.

Brzoprsti Pleskovič proglašen je za šampiona jer je pet puta zaredom složio kocku postigavši prosečno vreme od 8,65 sekundi po kocki, što je ipak slabije od svetskog rekordaAustralijanca Feliksa Zemdegsa koji je ove godine u junu, na otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu, postigao prosek od 7,64 sekunde.

Zemdegs je istom prilikom postavio i nov svetski rekord u slaganju samo jedne kocke – 5,66 sekundi.

Međutim, ovaj impresivni rezultat nadmašio je robot nazvan Kjub stormer II (Cube Stormer II). Ta mašina napravljena od Lego kocki kontrolisanih sa četiri NXT „cigle“ i potpomognutih Samsungovim mobilnim telefonom Galaksi S II (Galaxy S II), uspela je da složi kocku za svega 5,35 sekundi.

Robota su napravili Majk Dobson i Dejvid Gildej koji su se u ovoj disciplini okušali i ranije – Dobson je početkom 2010. napravio prvog Kjub stormera, a Gildej je konstruisao nekoliko drugih robota za rešavanje Rubikove kocke koji su jednako impresivni.

Rad njihovog Kjub stormera II kontrolišu četiri inteligentne Lego kocke serije NXT koje Blutut (Bluetooth) vezom komuniciraju s telefonom Galaksija S II na kojoj je instalirana aplikacija koja snima kocku, rešava je i potom šalje rešenje Lego robotu na izvršenje. Pokazalo se da ceo proces traje samo nekoliko sekundi.

Pošto i NXT cigle i S II koriste Armove procesore, kompanija je naručila jedan primerak Kjub stormera II i pokazaće ga na konferenciji ARMTechCon 2011 koja će se 26. i 27. oktobra održati u Santa Feu.

Naučna istraživanja su pokazala da se svaka konfiguracija Rubikove kocke može rešiti u najviše 20 poteza, a kad pogledamo koliko brzo to rade i ljudi i roboti, nemamo razloga da sumnjamo u taj podatak.

Jedino nam možda teško pada činjenica da je trenutni rezultat 1:0 za robote.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod roboti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s