Baciš kameru, dobiješ panoramski snimak

PETORO ISTRAŽIVAČA SA TEHNIČKOG univerziteta u Berlinu (Berlin Technische Universität) došli su na ideju da naprave neobičnu panoramsku kameru u obliku lopte koja pravi snimke od 360 stepeni kad se baci uvis, zbog čega se i zove „bacajuća loptasta panoramska kamera“ (Throwable Panoramic Ball Camera). Njihov konceptualni uređaj je velik poput fudbalske lopte i ima 36 senzora koji istovremenim snimanjem daju jedan panoramski snimak.

Pravljenje takvog snimka na tradicionalan način je prilično složeno, jer kamera mora ručno da se okreće oko svoje ose, a objekti koji se snimaju mogu da se pomere, što rezultira pojavom duhova u konačnom snimku. Kamera u vidu lopte rešava taj problem tako što istovremeno okida 36 dvomegapikselskih kamera s fiksnim fokusom (kakve se kao moduli ugrađuju u mobilne telefone) i to u trenutku kad posle bacanja dostigne najvišu tačku u svom letu. Uređaj je zato opremljen akcelerometrom koji vodi računa o njegovom ubrzanju. Lopta snima sliku kad dostigne maksimalnu visinu, jer je u tom trenutku u stanju mirovanja.

Kućište kamere je u obliku lopte obložene sunđerom, tako da će verovatno preživeti pad i ukoliko se posle bacanja ne uhvati. Snimljene slike se skidaju preko USB priključka, a za pregledanje se koristi poseban „sferični panoramski prikazivač“ sličan onom koji Gugl (Google) koristi za prikazivanje svojih panoramskih snimaka ulica.

 

 

Ova panoramska loptasta kamera biće prikazana sredinom decembra u Hongkongu, na konferenciji SIGGRAPH Asia 2011 i njeni tvorci se nadaju da će pobuduti pažnju i privući nekog investitora. Nadajmo se da hoće, jer u svetu ima i dosta ljubitelja lopte koji ne umeju da je šutiraju, ali im nije problem da je bace uvis i ponovo uhvate. (M.V.)
Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Hardver

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s