Pisanje Brajevim pismom na ekranu osetljivom na dodir

JEDNA GRUPA LJUDI TRADICIONALNO se izostavlja iz moderne revolucije koju su doneli tablični računari – slepi i slabovidi. Njima su ovi računari s glatkim ekranima i bez ikakvih tastera na sebi potpuno neupotrebljivi, izuzev ukoliko operativni sistem ne omogućava upravljanje glasom, jer oni se za snalaženje u interfejsu računara oslanjaju na dodir.

Međutim, jedna tročlana grupa sa Stenforda uspela je da nađe rešenje koje će to promeniti. Student Adam Dјuran koji je dobio zadatak da napravi program za prepoznavanje znakova koji će strane ispisane Brajevim pismom pretvarati u tekst čitljiv na Android tabli, postigao je i više od toga. Uz pomoć dvojice profesora koji su mu bili mentori, napravio je program za pisanje Brajevim pismom na ekranu osetljivom na dodir.

Ovaj student državnog univerziteta Novog Meksika došao je u junu u Stenford na dvomesečni program koji je organizovao armijski istraživački centar za računare visokih performansi (Army High-Performance Computing Research Center, AHPCRC). Program je zapravo takmičenje u kome su učesnici dobijali istraživačke zadatke iz raznih oblasti, od vazdušno-kosmičkog modeliranja do paralelne obrade podataka, a pobednici se proglašavaju krajem leta. Ovogodišnji cilj je bilo rešavanje problema korišćenjem operativnog sistema Android. Dјuran i projekat njegovog tima pod naslovom „Virtuelna Brajeva tastatura“ (A virtual Braille keyboard) proglašeni su pobednicima u kategoriji Najbolja Android aplikacija.

Dјuranov zadatak bio je da napravi aplikaciju koja će koristeći kameru mobilnog uređaja kao što je recimo Motorolin tablični računar Zum (Xoom), transformisati fizičke strane Brajevog teksta u čitljiv tekst na ekranu uređaja. Međutim, ispostavilo se da neke probleme nije bilo lako rešiti. Na primer, kako da slepa osoba orijentiše štampanu stranu tako da računar zna koji je deo gornji i kako da osigura da je papir dobro osvetljen.

Zbog toga su Dјuran i njegovi mentori sa Stenforda, Adrijan Lu, profesor mašinstva, i Sohan Darmaradža, kandidat za doktora nauka u oblasti kompjuterske matematike, odlučili da umesto aplikacije za čitanje razviju aplikaciju za pisanje. Slepe i slabovide osobe danas moraju da koriste softver za čitanje sadržaja ekrana na stonom računaru ili namenski napravljene prenosive računare s Brajevim ekranom da bi nešto otkucale koristeći računar.

Pošto slepa osoba ne može da locira tastere virtuelne tastature na ravnom, glatkom ekranu osetljivom na dodir, trojka je odlučila da tastere dovede do korisnikovih prstiju. “Umesto prstiju koji nalaze tastere mi smo napravili tastere koji nalaze prste“, objasnio je Darmaradža. Drugim rečima, kad korisnik postavi osam prstiju na ekran, virtuelni tasteri se automatski postave ispod svakog od njih. Njihova Brajeva tastatura ima osam tastera: šest za komponovanje Brajevih znakova, jedan za povratak na početak novog reda (carriage return) i jedan za pomeranje jedan znak unazad (backspace). Ukoliko korisnik izgubi orijentaciju dovoljno je da podigne ruke i ponovo postavi prste na ekran.

Lu kaže da je rešenje ne samo jednostavno i lepo, već i da je ovakva tastatura korisna jer se prilagođava korisniku i podešava položaj tastera uzimajući u obzir veličinu i razmak prstiju.

Aplikacija omogućava da se pored teksta unose i složene matematičke formule, tako da će biti korisna i nastavnicima, studentima i istraživačima. Dјuran je bio oduševljen kad je njegovu aplikaciju prvi put isprobao i jedan slep čovek i za njega je to, kako kaže, bio neverovatan osećaj.

Grupa još ne zna na koji će način svoje rešenje dostaviti korisnicima, ali će u narednih par nedelja razmotriti nekoliko opcija, tako da će se njihova aplikacija možda uskoro pojaviti na Android marketu.

Njihov sistem za pisanje Brajevim pismom pomoću tabličnog računara, desetostruko je jeftiniji od većine postojećih modernih rešenja, a sudeći prema objavljenom videu, nema sumnje da se ovde ne radi o prodaji magle već o ozbiljnom rešenju.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Hardver

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s