Cray gradi novi najbrži superkompjuter

Supercomputer

KOMPANIJA CRAY JE POČETKOM OVE nedelje ubrzala trku u izgradnji sve moćnijh superkompjutera, tako što je saopštila da gradi novi sistem sposoban da dostigne brzinu od 20 petaflopsa (hiljada biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi). Naručilac novog sistema čija izgradnja će koštati 97 miliona USD je američka Nacionalna laboratorija Ouk Ridž, koja se nalazi u okolini Noksvila u Tenesiju,
Novi superkompjuter je već dobio ime – zvaće se Titan, a očekuje se da bude pušten u rad tokom 2013. godine. Titan će u laboratoriji u Ouk Ridžu raditi zajedno sa superkompjuterom Jaguar, koji dostiže brzinu od 2,33 petaflopsa.

Za razliku od Jaguara, čiji svaki procesorski čvor ima dva AMD-ova procesora Opteron, Titan će imati samo jedan Opteron, budući da će drugi biti zamenjen Nvidijinim grafičkim procesorom. Prve informacije iz kompanije Nvidia govore da će Titan imati više od 18.000 grafičkih procesora. Naučnici iz laboratorije Ouk Ridž će Titana koristiti za simuliranje nuklearnih eksplozija, klimatološka i biotehnološka istraživanja itd.

Poslednjih godina kompanije koje sklapaju superkompjutere se sve više okreću grafičkim procesorima (koje poneko naziva i koprocesorima), kako bi ubrzale performanse sistema koje grade. Ograničenja u izgradnji superkompjutera odnose se na njihovu cenu, potrebnu snagu i sposobnost aplikacija da rade na ogromnim sistemima sa velikim brojem procesora.Sistem sposoban da dostigne brzinu od 20 petaflopsa, nazvan Sekvoja, gradi i kompanija IBM za potrebe američke Nacionalne laboratorije Lorens Livermor. Sekvoja će biti puštena u rad u 2012. godini. Osim SAD, sistemi sposobni za brzine od 20 petaflopsa gradiće se i u Kini i Japanu.

Trenutni najbrži svetski superkompjuter je japanski sistem kratko nazvan K, koji koristi 68.544 procesora SPARC64 VIIIfx sa po osam jezgara (ukupno 548.352 jezgra) da bi postigao brzinu od 8,16 petaflopsa.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Hardver

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s